Energetika.cz .:. Vše, co chcete vědět o energii, ale bojíte se zeptat...

Mapa portálu RSS Databáze firem Hestia Reklama Provozovatel

Energoblog



Rekonstrukce domu: jak ušetřit energii i peníze

Karel Srdečný

14.9.2007

Důvodů pro rekonstrukci domu je obvykle více, v poslední době k nim často patří i rostoucí náklady na energie. Řada opatření, která můžeme v zájmu úspor energie během rekonstrukce učinit, se nám vyplatí i ekonomicky. Vzhledem k rostoucím cenám energií to začíná platit i pro nákladnější opatření, jako je například výměna oken.

Úsporami ke komfortu

Šetření energií zdaleka nemusí znamenat snížení komfortu bydlení. Naopak - realizací úsporných opatření můžeme významně zvýšit tepelnou pohodu a kvalitu svého bydlení. Zejména starší domy zřídka vyhovují moderním požadavkům na spotřebu paliva, na uživatelský komfort i na obsluhu vytápění. Ten, kdo se chce zbavit nepohodlného topení uhlím, kusovým dřevem nebo dokonce odpadky, má k dispozici komfortní a efektivní řešení, jako například vytápění kondenzačním kotlem na zemní plyn, dřevěnými peletkami nebo tepelným čerpadlem. O něco vyšší investice, případně cena paliva je další motivací k úsporám energie v domě.

Kde začít? Poradí bilance

Nejvíce energie se u běžného domku spotřebuje na vytápění (kolem 60 až 80 % celkové spotřeby). Zde je také největší potenciál úspor. Proto se většina opatření zaměřuje na snížení spotřeby tepla na vytápění. Každý si zřejmě vybaví zateplení obvodových stěn. Teplo z domu ale uniká i stropem a střechou, podlahou, okny, spolu s větracím vzduchem a draze zaplacenou teplou vodou, kterou vypouštíme do kanálu. Ani úspory elektřiny však nejsou zanedbatelné. Elektřina patří mezi nejdražší energie a její výroba silně zatěžuje životní prostředí. Proto bychom neměli zapomenout ani na úsporné spotřebiče a osvětlení.

Před rozhodnutím o rekonstrukci se vyplatí udělat energetickou bilanci domu. Ta nám ukáže, kudy uniká nejvíce energie a peněz, což nemusí být totéž. Pokud máme například levné teplo pro vytápění (třeba dřevo z vlastního lesa) a drahou energii pro ohřev vody (např. elektřina), vyplatí se spíše instalovat solární systém pro ohřev vody než srovnatelnou sumu vložit třeba do nových oken. Se sestavením bilance nám poradí specialisté, například v poradnách EKIS nebo lze využít třeba volně přístupný program HESTIA.

Příklad ekonomické bilance domu: spotřeba tepla je vždy stejná, ceny energie se pro různé systémy liší

Stačí 5 cm tepelné izolace?

Tak jako lidé mají různé velikosti oblečení, tak i pro každý dům je vhodný jiný způsob tepelné izolace a její tloušťka. To, co je dobré pro souseda, nemusí být vhodné či dostatečné pro náš dům. Zapomenout bychom také neměli na to, že rok od roku se mění ceny energií i ceny izolačních materiálů. Už dnes se setkáváme s lidmi, kteří před pár lety zateplili dům několika centimetry izolantu a dnes by rádi izolaci zesílili. Technicky to většinou lze, celková investice je však výrazně vyšší. U obvyklých systémů vnějšího kontaktního zateplení totiž náklady na izolant (polystyren) tvoří jen čtvrtinu až třetinu nákladů. Lepidla, omítky, výztužné síťky, nátěry, lešení, zařízení a úklid staveniště, práci a dopravu je nutno platit bez ohledu na to, bude-li na domě izolace 5 nebo 20 cm. Proto se vyplatí nejprve provést optimalizační výpočet, který určí sílu izolace, jež nám zajistí dostatečnou úsporu tepla.

U novějších domů můžeme výpočtem zjistit i to, že zateplení by přineslo jen malý efekt. V tom případě je možné smířit se s únikem tepla zdmi a zaměřit se na méně nákladné zateplení konstrukcí mezi vytápěnými a nevytápěnými prostory domu nebo třeba na vytápění a jeho regulaci.

Při izolování střechy je situace podobná - použití větší tloušťky izolace v šikmých stropech může narazit na technické problémy. Dát izolaci jen mezi krokve obvykle nestačí. Další vrstvu izolace je možno vložit do roštu z vodorovných latí pod krokvemi, ovšem za cenu zmenšení podkrovního prostoru. Další možností je umístit izolaci pod tašky - na trhu jsou třeba speciální polystyrenové tvarovky, které se dají na latě a do nich se vrátí krytina.

Izolace podlah znamená silný zásah do interiéru, proto se provádí jen při zásadních rekonstrukcích. Pokud se rozhodneme pro podlahové vytápění, je třeba izolovat opravdu důkladně, jinak nám bude draze zaplacené teplo utíkat do země nebo do sklepa. Právě zde se izolace často podceňuje, i když zvýšení tloušťky je v tomto případě poměrně snadné a levné.

Nový kotel až po zateplení

Zateplení, případně výměna oken mívá další příznivý efekt: stávající vytápěcí systém se stane předimenzovaným. To umožní snížit teplotní spád v systému, a tedy snížení tepelných ztrát. Uvažujeme-li o výměně zdroje, můžeme počítat s nižší investicí odpovídající nižší kapacitě zdroje. Pokud byl původní systém napojen na plynový kotel, bývá výhodné vyměnit jej za kotel kondenzační. Jeho účinnost je zhruba o 10 až 15 procent vyšší, úspora je tedy citelná. Jinou možností je použití tepelného čerpadla, které rovněž vyžaduje nízké teploty ve vytápěcím systému. Naopak, pokud ponecháme původní kotel na tuhá paliva, bude jeho výkon pro zateplený dům příliš velký. Lepší, nežli kotel "škrtit", je instalovat akumulační nádrž, kam se ukládá přebytečné teplo. Kotel na plný výkon s maximální účinností nahřeje nádrž, z níž pak dům čerpá teplo i dva dny - zvýší se tak komfort i účinnost vytápění.

Úspory jediným telefonátem

Pokud zjistíme, že za elektřinu pro domácnost platíme částku srovnatelnou s náklady na vytápění, je třeba poohlédnout se po úsporných spotřebičích nebo zvážit změnu tarifu. To může někdy vyřešit jediný telefonát nebo dopis distribuční společnosti. Někdy stojí za úvahu snížit velikost hlavního jističe, ale zde je vhodné poradit se se specialistou a zaplatit za nový jistič a jeho instalaci. Pokud spotřebu elektřiny v domácnosti nelze snížit, může být dokonce výhodné přejít na elektrické vytápění, kde je lacinější proud v nízkém tarifu po dobu 20 hodin denně (resp. 22 hodin při použití tepelného čerpadla).

K energetické rekonstrukci domu je především třeba přistupovat koncepčně, aby náš dům nedopadl jako dort, který vařili pejsek s kočičkou - spousta dobrých věcí ještě nemusí dát dobrý výsledek.


Článek byl napsán pro iDNES

Přidat názor

Diskuse


 

Zaslat odkaz na tuto sekci přátelům...

Zpět Zpět na přední stranu

Doporučujeme
Komerční sdělení
Náš e-shop

Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách

obrázek - Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách Publikace je určena správcům budov a energetických hospodářství v sociálních službách, školách a dalších budovách v majetku obcí. Stručným a jednoduchým způsobem poskytuje návod, jak sledovat a vyhodnocovat spotřeby energií a návody, jak zamezit zbytečným spotřebám a tedy i zbytečným výdajům na energie, kde a jak hledat provozní úspory.

Zobrazit všechny publikace

Nejčtenější
Komerční sdělení

Energetika.cz 2024 © Všechna práva vyhrazena Provozovatelem toho serveru je Ekowatt.

Původní Webdesign & engine navrhl TrPe - Lucifer.czPřestavba a správa LMsoft