Energetika.cz .:. Vše, co chcete vědět o energii, ale bojíte se zeptat...

Mapa portálu RSS Databáze firem Hestia Reklama Provozovatel

Energoblog



MŽP: Bioplynové stanice si zaslouží podporu. Musí ale řádně fungovat.

26.8.2008

"Naprostá většina bioplynových stanic v ČR pracuje zcela bezproblémově," vzkazuje Ministerstvo životního prostředí ve svém prohlášení, kterým reaguje na stížnosti veřejnosti na některé špatně fungující a zapáchající bioplynové stanice. Těmto případům se věnují kontroly České inspekce životního prostředí. "Nejčastějším problémem je nedodržování provozního řádu a porušování technologické kázně. Následkem je snižování výkonu stanic a zápach," říká mluvčí ministerstva Jakub Kašpar. "Mnoho problémů lze podchytit již ve schvalovacím procesu před výstavbou bioplynové stanice," dodává.

Předcházení podobných problémů má pomoci nový metodický pokyn o podmínkách schvalování bioplynových stanic, který nyní ministerstvo připravuje. Pokyn, který definuje také provozní podmínky bioplynových stanic, chce jednak pomoci úředníkům při povolování těchto nových technologií, ale také informovat investory o zákonných pravidlech, která budou muset dodržovat. Vydání metodického pokynu ministerstvo životního rpostředí slibuje nejpozději na konci září.

Bioplyn je spolu se suchou biomasou jedním z nejvýznamnějších obnovitelných zdrojů energie, který má Česká republika k dispozici. Bioplynová stanice střední velikosti vyrobí až 4 000 MWh elektrické energie za rok. To odpovídá zhruba roční spotřebě 1 100 domácností. Kromě toho může tato stanice zásobovat až 300 domácností teplem. Oproti výrobě energie z fosilních zdrojů tak každoročně dojde ke snížení emisí skleníkového CO>2 do ovduší o 3 500 t.

Další informace na stránkách MŽP.


Přidat názor

Diskuse


 

Zaslat odkaz na tuto sekci přátelům...

Zpět Zpět na přední stranu

Doporučujeme
Komerční sdělení
Náš e-shop

Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách

obrázek - Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách Publikace je určena správcům budov a energetických hospodářství v sociálních službách, školách a dalších budovách v majetku obcí. Stručným a jednoduchým způsobem poskytuje návod, jak sledovat a vyhodnocovat spotřeby energií a návody, jak zamezit zbytečným spotřebám a tedy i zbytečným výdajům na energie, kde a jak hledat provozní úspory.

Zobrazit všechny publikace

Nejčtenější
Komerční sdělení

Energetika.cz 2024 © Všechna práva vyhrazena Provozovatelem toho serveru je Ekowatt.

Původní Webdesign & engine navrhl TrPe - Lucifer.czPřestavba a správa LMsoft