Energetika.cz .:. Vše, co chcete vědět o energii, ale bojíte se zeptat...

Mapa portálu RSS Databáze firem Hestia Reklama Provozovatel

Energoblog



Od roku 2011 se dočkáme změn v systému energetického štítkování domácích elektrospotřebičů

29.12.2010

Od prosince letošního roku vstupuje v platnost novelizovaná evropská legislativa v oblasti energetického štítkování spotřebičů, která určuje nová pravidla pro značení energetické náročnosti domácích elektrospotřebičů. V průběhu příštího roku se spotřebitelé mohou setkávat s oběma variantami štítků a na konci roku 2011 již bude povinné používání nových, graficky i obsahově upravených štítků.

Energetický štítek se používá pro domácí elektrospotřebiče (ledničky, pračky, myčky, apod.) a vyjadřuje energetickou náročnost jejich provozu. Písmena A až G vyjadřují energetickou třídu daného spotřebiče. Tato je výsledkem porovnání pevně daných parametrů a měření skutečných provozních hodnot spotřebičů, výsledkem pak je koeficient energetické účinnosti. Výsledný koeficient je pro zjednodušení vyjádřen známou škálou písmen, případně doplněnou o znaménka + ve třídě A. „Jelikož technologický vývoj jde neustále kupředu a nedošlo k posunu energetických tříd, kategorie A přestala stačit a začalo se používat značení A+, A++ a A+++," vysvětluje příčinu změn Juraj Krivošík ze společnosti SEVEn.

Nový štítek od starého rozeznají spotřebitelé na první pohled, změnila se jeho vizuální podoba a do určité míry i informační obsah. Veškeré informace jsou vyjádřeny piktogramy a jsou jazykově neutrální.

Vedle vizuální stránky štítků a pravidel jejich používání výrobci a distributory, je hlavním smyslem nové právní úpravy rozšíření kategorie A. „Výrobci již delší dobu hodnocení A+, A++ a A+++ používají. Až nyní jsou ale tyto kategorie oficiálně součástí štítků a spotřebitel tak reálně vidí rozdíl mezi jednotlivými výrobky. Například u chladících zařízení se již nyní na trhu nesmí objevit kategorie B a horší, prodávat se tedy mohou pouze kategorie A, a i v té jsou velké rozdíly. Další rozdělení kategorie tak bylo nevyhnutelné," konstatuje Martin Sailer, generální ředitel CECED CZ sdružující výrobce domácích spotřebičů a dodává, že do budoucna bude potřeba legislativu ještě dále měnit.

Energetickými štítky se dnes označují chladící spotřebiče pro domácnost, myčky nádobí, elektrické trouby, pračky, sušičky prádla, klimatizační jednotky a světelné zdroje. Nově se rozrostla sekce chladících zařízení o domácí vinotéky a přenosné chladničky. „Ty mohou nést označení i B, C, někdy i D, záleží na použité technologii," doplňuje Martin Sailer. S energetickými štítky se spotřebitelé nově začnou setkávat i u televizorů. Do budoucna se do výčtu energetických spotřebičů budou zařazovat i další výrobky tak, jak pro jednotlivé kategorie bude vznikat legislativa a metodika měření.

Nemění se jenom grafická podoba štítku, ale i jeho obsahová podoba. Jedním z příkladů je měření spotřeby energie u praček, které nově nesestává jenom z měření spotřeby na plný cyklus s 60 stupni Celsia, ale nově u 60 i 40 stupni a s celou a poloviční náplní. Informace na štítku tak bude reflektovat reálnější formu spotřeby energie v domácnostech.

Další legislativní novinkou je, že veškerá inzerce, která bude obsahovat informaci o ceně produktu, bude muset uvádět i jeho energetickou třídu.

Zdroj: SFŽP

Přidat názor

Diskuse


 

Zaslat odkaz na tuto sekci přátelům...

Zpět Zpět na přední stranu

Doporučujeme
Komerční sdělení
Náš e-shop

Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách

obrázek - Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách Publikace je určena správcům budov a energetických hospodářství v sociálních službách, školách a dalších budovách v majetku obcí. Stručným a jednoduchým způsobem poskytuje návod, jak sledovat a vyhodnocovat spotřeby energií a návody, jak zamezit zbytečným spotřebám a tedy i zbytečným výdajům na energie, kde a jak hledat provozní úspory.

Zobrazit všechny publikace

Nejčtenější
Komerční sdělení

Energetika.cz 2024 © Všechna práva vyhrazena Provozovatelem toho serveru je Ekowatt.

Původní Webdesign & engine navrhl TrPe - Lucifer.czPřestavba a správa LMsoft