Energetika.cz .:. Vše, co chcete vědět o energii, ale bojíte se zeptat...

Mapa portálu RSS Databáze firem Hestia Reklama Provozovatel

Energoblog



Ministr Kocourek: Odmítám nekontrolovatelný rozvoj bioplynových stanic s jejich neadekvátní podporou

Tisková zpráva MPO - Mgr. Pavel Vlček

12.8.2011

Ministerstvo průmyslu a obchodu na dnešní tiskové konferenci varovalo před riziky, která hrozí z nekontrolovatelného rozšiřování bioplynových stanic, a současně představilo sérii opatření, díky kterým by v budoucnosti v České republice již neměla nastat situace, kdy se podpora obnovitelných zdrojů stane pro zemi a ekonomiku kontraproduktivní.

V Česku byl v červenci 2011 výkon připojených bioplynových stanic 128 MW a současně Ministerstvo průmyslu a obchodu eviduje dalších 40 žádostí o dotace na projekty ve výši 1,1 miliardy korun. Podle informací od regionálních distribučních společností je do konce roku 2011 pro bioplynové stanice v připojeních rezervovaný výkon 222 MW a na konec následujícího roku dokonce výkon 423 MW. To by znamenalo, že by už na konci příštího roku dosáhl instalovaný výkon bioplynových stanic vyšší hodnoty, než se kterou počítá Národní akční plán pro obnovitelné zdroje až pro rok 2020.

"V důsledku nekontrolovatelného spouštění bioplynových stanic by podle našich predikcí došlo ke zvýšení dodatečných nákladů na megawatthodinu elektřiny o 66 korun, dodatečné náklady oproti vývoji, se kterým počítá Národní akční plán, by byly v roce 2012 už 4,6 miliardy, a to by znamenalo zvýšení konečné ceny elektrické energie pro velkoodběratele o 2,5 % a pro domácnost o 1,7 %," vysvětlil důsledky hrozícího rozvoje bioplynových stanic ministr Kocourek a dodal: "Nedává smysl, aby od roku 2012 české domácnosti a firmy platily příspěvek na bioplynové stanice třikrát vyšší, než je bezpodmínečně nutné."

Příčinou současného stavu, který je třeba změnit, je podle jeho slov neexistence centrálního registru plánovaných energetických zdrojů, nekoordinace dotačních programů, deformace trhu s energetickými zdroji a snaha o podporu zemědělské politiky prostřednictvím energetiky.

Cílem ministerstva je vyjasnit situaci a dostat vývoj v oblasti obnovitelných zdrojů do souladu s Národním akčním plánem, který je cestovní mapou pro splnění evropských závazků České republiky v oblasti obnovitelných zdrojů. V rámci eliminace příčin tak dojde k zastavení dotačních programů na podporu biomasy včetně bioplynových stanic a k přehodnocení a striktnímu nastavení podpor tyto zdroje pro rok 2012.

Ministerstvo průmyslu a obchodu svolá Koordinační meziresortní výbor pro sledování cen elektrické energie, finančními, legislativními a věcnými opatřeními zamezí spekulativním rezervacím příkonů pro OZE, ještě zintenzivní jednání s ČEPS jako provozovatelem české energetické soustavy o rovnováze v energetické soustavě a vstoupí do jednání s Agrární komorou o informační spolupráci a podmínkách podpory pro bioplynové stanice. Dále plánuje navrhnout ve druhém čtení změny v zákoně o podporovaných zdrojích. Konečným výsledkem bude podle ministra Kocourka vznik centrálního registru energetických zdrojů a důsledná koordinace zpracování žádostí o dotace z evropských fondů.

"Poučili jsme se ze solárního boomu. Zajistíme, že se nic podobného již nikdy nebude v České republice opakovat. Dodržíme vyjednané eurohujerské závazky v oblasti obnovitelných zdrojů, ale nedopustíme jejich sebemenší překročení," shrnul přístup ministr Kocourek.

Přidat názor

Diskuse


 

Zaslat odkaz na tuto sekci přátelům...

Zpět Zpět na přední stranu

Doporučujeme
Komerční sdělení
Náš e-shop

Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách

obrázek - Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách Publikace je určena správcům budov a energetických hospodářství v sociálních službách, školách a dalších budovách v majetku obcí. Stručným a jednoduchým způsobem poskytuje návod, jak sledovat a vyhodnocovat spotřeby energií a návody, jak zamezit zbytečným spotřebám a tedy i zbytečným výdajům na energie, kde a jak hledat provozní úspory.

Zobrazit všechny publikace

Nejčtenější
Komerční sdělení

Energetika.cz 2024 © Všechna práva vyhrazena Provozovatelem toho serveru je Ekowatt.

Původní Webdesign & engine navrhl TrPe - Lucifer.czPřestavba a správa LMsoft