Energetika.cz .:. Vše, co chcete vědět o energii, ale bojíte se zeptat...

Mapa portálu RSS Databáze firem Hestia Reklama Provozovatel

Energoblog



Dotaz - Jak zabránit strakapoudům v ničení lidských obydlí?

29.11.2005

Jak zabránit strakapoudům v poškozování lidských staveb?


Řešení výše popisovaného problému je velice obtížné. To i přesto, že se s podobným problémem, kdy strakapoudi a jejich příbuzní ničí dřevěné sruby, obložení budov, tepelné izolace, ale třeba i satelitní antény setkáváme po celém světě a poměrně velmi často. Vzhledem k tomu, že doposud není známo, proč to ptáci dělají, není možné dát ani jednoznačný návod, jak tomu zabránit. Teprve poznáme-li příčinu, můžeme navrhnout řešení. Univerzální řešení problému neexistuje, pokud je nám známo, nikde ve světě.


Co může být příčinou této záhadné ptačí činnosti:


1) Ptáci zde mají přirozenou potravu (tou jsou různá vývojová stádia hmyzu).

2) Ptáci se domnívají, že zde mají potravu (strakapoudi, datlové a jejich příbuzní obyčejně zjišťují přítomnost potravy ve dřevě stromů poklepem - je možné, že poklep na dřevěné obložení či desku chránící polystyrénovou vrstvu jim signalizuje skrytou dutinu s možnou potravou).

3) Hmota, kterou ptáci ničí, jim chutná (ptáci zde nemají přirozenou potravu, ale přitahují je nějak chemické látky, kterými je stavební hmota napuštěna).

4) Ptáci si snaží vytesat dutinu pro hnízdění (jak obyčejně činí ve kmenech stromů) - to samozřejmě neplatí v mimohnízdním období (podzim, zima).

5) Ptáci si akusticky značí své hnízdní teritorium (tyto druhy ptáků vesměs upozorňují na svou přítomnost a své teritorium bušením do rezonujících věcí. V tomto případě platí, že čím více jsou slyšet, tím lépe pro ně. Bušení do lidských staveb, různých kandelábrů či plastových satelitních antén pro ně tedy je velice přitažlivé.) - to opět neplatí v mimohnízdním období (podzim, zima).

6) Ptáky tato činnost baví.

Je velmi pravděpodobné, že se bude v různých konkrétních případech jednat o různé příčiny či jejich kombinace. Pokud si ve stěně vašeho domu vybudovali hnízdní dutinu, tak až budou strakapoudi krmit mláďata, bude slyšet jejich pískání. Se zásahem je třeba počkat až ptáci svá mláďata vyvedou.


Co lze dělat pokud ptáci nehnízdí a jenom ničí stavbu:


A) Pokud to situace umožňuje, zamezit (mechanicky) ptákům v přístupu k ničenému objektu (to je samozřejmě možné jen zřídkakdy, ale např. soustřeďuje-li se pták pouze na jedno určité místo např. dutinku v trámu, je možné před toto místo instalovat zábranu - mřížku, síť apod.).

B) Pokusit se ptáky zaplašit - univerzální metoda zaplašení - strašák opět neexistuje, pravdou je ovšem, že si ptáci dříve či později na každého strašáka zvyknou, proto je nutné je měnit - fantazii se v tomto případě meze nekladou. Obecně platí, že by měl být strašák pohyblivý popř. i vydávat zvuky (proužky staniolu, igelitu ve větru, plechovky, sklenice na tyči dnem vzhůru apod. Strašák by rovněž neměl být umístěn na otevřeném prostranství, ze všech stran viditelný, doporučuje se spíše skrytější místo (v přírodě je nebezpečí pro ptáky (predátor) také skryté a takřka neviditelné). Lze vyzkoušet i siluety nebo makety dravců, které se v několika případech již osvědčily.

C) Nabídnout ptákům náhradní objekt:



  • Hledají-li ptáci potravu, proč jim nenabídnout přístupnější, pohodlnější zdroj
  • pro strakapoudy je ideální kousek loje.
  • Hledají-li místo k hnízdění, nabídněte jim vhodnou budku (strakapoudi si však s oblibou vytesávají svoji dutinu a jen zcela výjimečně se nechají nalákat do budky).
  • Chtějí-li být hluční, co třeba umístit kus plechu či jiné rezonující desky do koruny stromu? (ale zde pozor, aby pro Vás či Vaše sousedy nebylo hlasité strakapoudí bubnování obtížnější než poničené obložení, toto je vhodné např. na samotě v nepřítomnosti lidí).

Řešit tento problém odchytem ptáků (podrobněji: Zákonná omezení odchytu ptáků) a třeba jejich odvozem do jiného vhodného území dál od lidí, nedoporučujeme. Nejsou s tím dobré zkušenosti, neboť pokud se nevrátí námi odchycení ptáci, tak uvolněné teritorium obsazují jiní strakapoudi.

V každém případě je třeba se zamyslet nad změnou technologie zateplování budov. Zdá se, že účinné by mohlo být, kdyby pod povrchovou úpravou (vrstvou) omítky bylo na polystyrénu husté a hlavně pevné síto či síťovina, která ptáky odradí od další činnosti.

Jelikož se jedná o rozšířenou věc, uvítáme případné další kladné i záporné zkušenosti, které se vám podaří získat.





Česká společnost ornitologická

Přidat názor

Diskuse


Zaslat odkaz na tuto sekci přátelům...

Zpět Zpět na přední stranu

Doporučujeme
Komerční sdělení
Náš e-shop

Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách

obrázek - Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách Publikace je určena správcům budov a energetických hospodářství v sociálních službách, školách a dalších budovách v majetku obcí. Stručným a jednoduchým způsobem poskytuje návod, jak sledovat a vyhodnocovat spotřeby energií a návody, jak zamezit zbytečným spotřebám a tedy i zbytečným výdajům na energie, kde a jak hledat provozní úspory.

Zobrazit všechny publikace

Nejčtenější
Komerční sdělení

Energetika.cz 2024 © Všechna práva vyhrazena Provozovatelem toho serveru je Ekowatt.

Původní Webdesign & engine navrhl TrPe - Lucifer.czPřestavba a správa LMsoft