Energetika.cz .:. Vše, co chcete vědět o energii, ale bojíte se zeptat...

Mapa portálu RSS Databáze firem Hestia Reklama Provozovatel

Energoblog



Úspory elektřiny v domácnosti

Monika Kašparová

14.1.2008

Nejvíce energie běžná domácnost spotřebuje na vytápění (zhruba 50-80 %). Ani zbývající spotřeba energie na ohřev vody (15-30 %) a domácí spotřebiče (10-20 %) není zanedbatelná. I zde lze ušetřit nemalé peníze. Z velké části jde totiž o elektřinu, která patří mezi nejdražší druhy energie. Počet spotřebičů v domácnostech navíc roste a s tím zpravidla roste i spotřeba elektřiny.

  Spotřeba energie za rok
  rodinný dům byt
Vytápění 22 200 kWh 71,3 % 10 556 kWh 54,2 %
Teplá voda 5 256 kWh 16,9 % 5 256 kWh 27,0 %
Domácí spotřebiče 3659 kWh 11,8 % 3659 kWh 18,8 %

Příklad spotřeby energie domácnosti (4 osoby) žijící v rodinném domě a v bytě. Zdroj: EkoWATT

Spotřeba elektřiny za rok
Chladnička a pultový mrazák (třída B) 639 kWh 17,5%
Myčka (třída B) 322 kWh 8,8%
Pračka (třída A) 213 kWh 5,8%
Sušička (třída C) 720 kWh 19,7%
Vaření (sporák, trouba, MW, varná konvice) 584 kWh 16,0%
TV s větší úhlopříčkou, video 241 kWh 6,6%
Počítač (desktop, 2 h denně) 104 kWh 2,8%
Hi-Fi 14 kWh 0,4%
Osvětlení (klasické žárovky) 472 kWh 12,9%
Ostatní (žehlička, fén, vysavač apod.) 350 kWh 9,6%
Celkem 3659 kWh 100 %

Příklad spotřeby elektřiny na provoz domácích spotřebičů za rok. Zdroj: EkoWATT

Základem jsou úsporné spotřebiče

Při výběru nových elektrospotřebičů bychom se neměli řídit pouze cenou, vzhledem a funkčností, ale také energetickou třídou a provozní spotřebou energie (závisí také na velikosti spotřebiče). Tyto a další užitečné údaje jako např. účinnost praní, spotřebu vody nebo hlučnost ledničky najdeme na energetickém štítku. Tím jsou povinně značeny automatické pračky, sušičky, chladničky, mrazničky, myčky na nádobí, elektrické trouby a ohřívače vody, klimatizační jednotky a zdroje světla.

Volit bychom měli úsporné spotřebiče energetické třídy A, případně ještě úspornější A+ nebo A++. Rozdíl ve spotřebě mezi jednotlivými energetickými třídami se pohybuje kolem 10 až téměř 30 procenty. U počítačů, tiskáren, kopírek a další kancelářské techniky se můžeme setkat se značkou Energy star, která označuje zařízení s nízkou spotřebou.

Teplá voda

Spotřeba energie na ohřev vody se dá snížit především rozumným uživatelským chováním. Pokud ohříváme vodu v bojleru, měli bychom nastavit teplotu na 55 °C. Omezíme tak tepelné ztráty a tvorbu vodního kamene, který dále zvyšuje spotřebu energie. Každý stupeň navíc nám zvyšuje spotřebu elektřiny o 6-8 %. Průtokový ohřívač by měl být nastaven na konečnou teplotu vody, abychom ohřátou vodu nemuseli míchat se studenou. Ohřívač by měl být umístěn co nejblíže k místu odběru vody a vedení teplé vody zaizolované.

Energii dále ušetří také snížení spotřeby teplé vody. Toho dosáhneme namontováním perlátorů a pákových baterií. Samozřejmostí je včasná výměna těsnění u kapajícího kohoutku. Zvolíme-li sprchu místo koupele v plné vaně, spotřebujeme zhruba jen 1/3 teplé vody. S použitím úsporné sprchové hlavice a směšovače s nastavením teploty (odstraníme zdlouhavé ruční nastavování teploty vody) je úspora ještě vyšší.

Ušetřit můžeme také pokud jsme zvyklí umývat nádobí pod tekoucí teplou vodou. Ve srovnání s mytím nádobí v uzavřeném dřezu je spotřeba teplé vody minimálně trojnásobná. Pro domácnost, kde se pravidelně myje větší množství nádobí, se vyplatí nákup myčky, která ve srovnání s mytím pod tekoucí vodou ušetří zhruba 40-60 % energie, úspora vody je ještě větší. Myčku bychom měli před zapnutím vždy zcela naplnit a pokud nádobí není příliš špinavé, použití úsporný program nebo programu s nižší teplotou.

Chlazení potravin

Chladnička a mraznička na rozdíl od většiny ostatních spotřebičů běží neustále, proto bychom jim měli věnovat velkou pozornost. Ledničku a mrazničku je třeba pravidelně odmrazovat. Námraza na výparníku funguje jako izolace a zvyšuje tak spotřebu energie. Námraza silnější než 3 mm může zvýšit spotřebu elektřiny dokonce o 50 i více procent. Tyto spotřebiče musí mít také dobré odvětrání, aby mohly dobře odvádět teplo - nesmí tedy být umístěny blízko u stěny nebo zdroje tepla, tedy sporáku, topení a nebo na přímém slunci, jinak je spotřeba vyšší.

Důležité je také nastavení teploty chlazení a mrazení - snížení teploty v chladničce o 1 °C sníží spotřebu elektřiny zhruba o 7 %. Nastavení chladničky se doporučuje na +5 °C, u mrazničky -18 °C. Spotřeba energie roste také s velikostí zařízení. Každých 10 l navíc zvyšuje roční spotřebu zhruba o 15 až 20 kWh. Na jednu osobu bychom při nákupu ledničky měli počítat 50-70 l.

Pozor bychom si měli dát také na starší zařízení - kromě toho, že má vyšší normovanou spotřebu než současné ledničky a mrazničky, může také ke konci životnosti dojít k výraznému nárůstu spotřeby a zatížit tak náš rodinný rozpočet až o tisíce korun. Přesnou spotřebu elektrospotřebiče lze zjistit pomocí jednoduchého wattmetru, který se zapojí se do zásuvky před spotřebič (obvykle vyčíslí i náklady na elektřinu). Wattmetr si lze bezplatně vypůjčit ve vybraných energetických poradnách.

Praní a sušení prádla

Spotřeba energie při praní závisí především na teplotě praní, proto bychom měli vždy zvážit, zda je nutné prát na 90 nebo jen na 60 či dokonce 40 nebo 30 °C. Například snížením teploty z 90 na 60 °C dosáhneme zhruba čtvrtinové úspory elektřiny. Nižší teplota navíc snižuje také opotřebení prádla. Pokud máme levný ohřev vody například tepelným čerpadlem nebo solárními kolektory, ušetříme napojením pračky na přívod teplé vody.

Pračku bychom měli plnit na předepsané množství prádla - při praní na program "poloviční náplň" se spotřeba energie výrazně nesníží, naopak při větším množství prádla se může spotřeba energie významně zvýšit. Spotřeba roste také při ucpání filtru a usazení vodního kamene na topné spirále.

Poměrně velkým žroutem energie je sušička prádla. Pokud tedy máme kde sušit prádlo volně, výrazně tak ušetříme. Pokud se bez sušičky se neobejdeme, měli bychom volit úspornější ventilační sušičku spíše než sušičku kondenzační. Ventilační sušička ovšem vyžaduje připojení na odvod vzduchu z bytu.

Vaření

Moderní sklokeramické varné desky spotřebují jen asi 30 % elektřiny ve srovnání s klasickým sporákem. Energii ušetří také použití mikrovlnné trouby, rychlovarné konvice, kávovaru nebo tlakového hrnce. Při vaření je výhodné plotýnku či troubu vypnout s předstihem a využít zbytkové teplo na dovaření jídla. Při vaření bez použití pokličky vzroste spotřeba až na trojnásobek.

Elektronika

Při koupi televizoru, videa, DVD přehrávače či Hi-Fi systému je potřeba věnovat pozornost nejen jejich spotřebě (udává údaj o příkonu), ale také spotřebě v pohotovostním (stand-by) režimu. U jednotlivých přístrojů se mohou výrazně lišit.

Ve vypnutém stavu odebírají proud také počítače, tiskárny, faxy a kopírky. Roční náklady díky této spotřebě mohou narůst o stovky i tisíce korun. Řešením je vypínání spotřebičů včetně pohotovostního režimu, pokud je po dobu několika hodin nepoužíváme, a nebo společné vypínání několika spotřebičů (např. počítače a souvisejících zařízení) pomocí vypínače na prodlužovacím kabelu.

Při výběru počítače bychom měli zvážit, zda potřebujeme stolní počítač (desktop) nebo notebook. Velký počítač totiž spotřebuje zhruba třikrát více energie. Jeho spotřebu snížíme použitím LCD monitoru, klasický monitor je méně úsporný. U televizí mívají oproti klasickým a LCD obrazovkám výrazně vyšší spotřebu starší modely plazmových obrazovek. U dnešních modelů tomu tak už být nemusí. Spotřeba však roste s velikostí obrazovky.

Osvětlení

Osvětlení by mělo být navrženo tak, aby šlo využívat lokální osvětlení (lampy), tak abychom svítili pouze tam, kde je to potřeba. Zásadní úspora vnikne nahrazením žárovek úspornými kompaktními zářivkami. Ty mají klasický závit jako žárovky a lze je instalovat téměř všude. Spotřeba tak poklesne zhruba na čtvrtinu.

  žárovky kompaktní zářivky
příkon spotřeba/rok příkon spotřeba/rok
WC 60 W 33 kWh 15 W 8 kWh
Koupelna 100 W 73 kWh 26 W 19 kWh
Chodba 100 W 55 kWh 23 W 13 kWh
Obývací pokoj 240 W 168 kWh 60 W 42 kWh
Ložnice 100 W 58 kWh 23 W 13 kWh
Dětský pokoj 100 W 73 kWh 23 W 17 kWh
Kuchyně 100 W 58 kWh 23 W 13 kWh
Celkem  517 kWh  125 kWh
Úspora    76 %

Srovnání spotřeby elektřiny na osvětlení bytu žárovkami a kompaktními zářivkami. Zdroj: EkoWATT

Volba jističe a tarifu

Nemalou částku za elektřinu můžeme ušetřit také volbou vhodného hlavního jističe a tarifu. Snížení velikosti hlavního jističe, který plně nevyužijeme sníží měsíční platbu za elektřinu o desítky až více než stovku korun.


Článek byl napsán pro iDNES.

Přidat názor

Diskuse


Kalkulačka elektřiny LED

Ivan19.5.2014
Těm co by si rádi spočítali jestli a kolik uspoří na koupi LED osvětlení by se mohla hodit tahle kalkulačka. http://shop.lumenmax.cz/kalkulacka-elektriny/?force_sid=da64b60514cb9db88df22c7becb24a8b
Reagovat na příspěvek

Zaslat odkaz na tuto sekci přátelům...

Zpět Zpět na přední stranu

Doporučujeme
Komerční sdělení
Náš e-shop

Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách

obrázek - Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách Publikace je určena správcům budov a energetických hospodářství v sociálních službách, školách a dalších budovách v majetku obcí. Stručným a jednoduchým způsobem poskytuje návod, jak sledovat a vyhodnocovat spotřeby energií a návody, jak zamezit zbytečným spotřebám a tedy i zbytečným výdajům na energie, kde a jak hledat provozní úspory.

Zobrazit všechny publikace

Nejčtenější
Komerční sdělení

Energetika.cz 2024 © Všechna práva vyhrazena Provozovatelem toho serveru je Ekowatt.

Původní Webdesign & engine navrhl TrPe - Lucifer.czPřestavba a správa LMsoft