Energetika.cz .:. Vše, co chcete vědět o energii, ale bojíte se zeptat...

Mapa portálu RSS Databáze firem Hestia Reklama Provozovatel

Energoblog



Stará se stát dostatečně o úspory energie ve veřejných budovách?

Karel Srdečný

23.2.2011

Stará se stát dostatečně o úspory energie ve veřejných budovách?

Zákon o hospodaření energií již v roce 2000 zavedl pro velkou část veřejných budov povinnost energetického auditu.

Audit navrhnul možnosti úspor a doporučil ty ekonomicky efektivní. Pokud provozovatel budovy měl a má  zájem spotřebu a náklady na energii snížit, byl audit velmi užitečný nástroj. V mnoha případech se podařilo snížit náklady na energie velmi výrazně. Bohužel některé  osoby zodpovědné za provoz veřejných budov o skutečné úspory zájem neměly a nemají. Požadovali proto zpracování auditu čistě formálně a jeho výsledky ignorovali. Nezájem o šetření veřejných rozpočtů může pramenit i z toho, že správce budovy často nemá žádný osobní prospěch z toho, aby šetřil "erární" peníze; snaha něco dělat mu naopak přidělává starosti.

EkoWATT v posledních deseti letech zpracoval několik desítek auditů veřejných budov, od velkých istitucí typu úřadu vlády až po školy v malých obcích. Všude jsme si ověřili, že vždy je rozhodující osobní přístup správce budovy, případně jeho nadřízených. Někdo má o úspory opravdový zájem, někdo snahu státu o snížení energií bere jako "otravnou  buzeraci".

I tam, kde o úspory není velký zájem, funguje motivace ve formě investiční dotace. Některé veřejné budovy mohou využít například dotace z Operačního programu Životní prostředí. O tyto peníze byl a je velký zájem a podařilo se díky nim rekonstuovat řadu budov s významným snížením spotřeby a současně zvýšením uživatelského komfortu.  Podobně v operačním programu Výzkum a vzdělání pro inovace se podařilo nastavit kritéria tak, aby dotaci dostaly spíše energeticky úsporné budovy; lze tedy čekat, že budovy podpořené tímto programem budou veřejné rozpočty zatěžovat svými účty za energii jen minimálně.

EkoWATT je také zakládajícím členem České rady pro šetrné budovy (CZGBC), jejímž cílem je podporovat stavby energeticky úsporných budov. Navrhuje zavedení nízkoenergeticého standardu, od roku 2015 by pak pro nové budovy měl platit pasivní standard. Vycházíme přitom z toho, že již nyní jsou pro pasivní stavby dostupné znalosti i technoologie, přičemž provozně je  pasivní stavba výrazně levnější a lidem v budově zajišťuje příjemné a zdravé prostředí.

Karel Srdečný

Přidat názor

Diskuse


 

Zaslat odkaz na tuto sekci přátelům...

Zpět Zpět na přední stranu

Doporučujeme
Komerční sdělení
Náš e-shop

Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách

obrázek - Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách Publikace je určena správcům budov a energetických hospodářství v sociálních službách, školách a dalších budovách v majetku obcí. Stručným a jednoduchým způsobem poskytuje návod, jak sledovat a vyhodnocovat spotřeby energií a návody, jak zamezit zbytečným spotřebám a tedy i zbytečným výdajům na energie, kde a jak hledat provozní úspory.

Zobrazit všechny publikace

Nejčtenější
Komerční sdělení

Energetika.cz 2024 © Všechna práva vyhrazena Provozovatelem toho serveru je Ekowatt.

Původní Webdesign & engine navrhl TrPe - Lucifer.czPřestavba a správa LMsoft