Energetika.cz .:. Vše, co chcete vědět o energii, ale bojíte se zeptat...

Mapa portálu RSS Databáze firem Hestia Reklama Provozovatel

Energoblog



Z rebela obchodníkem

Karel Srdečný

18.10.2007

V německém městečku Schönau ve Schwarzwaldu používají všichni jen elektřinu z obnovitelných zdrojů. Jak k tomu došlo?

Po černobylské katastrofě hodně lidí zanevřelo na atomovou energii. Několik lidí v Schönau až tak dalece, že časem založili vlastní společnost Elektrizitätswerke Schönau - EWS, jejímž cílem bylo zbavit se elektřiny od velkých dodavatelů. Významná část totiž pochází právě z atomových elektráren. Jejich prvním krokem byla ale kampaň za úspory energie.

Po dvou referendech koupila společnost EWS elektrické vedení v celé obci a stala se tak distribuční společností. Aby měli "místní" elektřinu, podporovali rekonstrukci místních malých vodních elektráren, instalaci fotovoltaických systémů a hlavně malých kogeneračních jednotek v jednotlivých domech, které vyrábí teplo i elektřinu. Podle EWS je i elektřina z kogenerace na bázi zemního plynu "zelená", neboť je vedlejším produktem vytápění a znamená výrazně účinnější využití paliva.

Popsáno na několika řádcích to vypadá jednoduše, ve skutečnosti je ale za tím třináct let organizování a tvrdého vyjednávání s radnicí, regionální energetickou společností a mnoha úřady i hledání peněz pro odkup sítě a ustanovení společnosti schopné ji spravovat. Paní Ursula Sladek, jedna ze zakladatelek EWS a její dnešní obchodní ředitelka k tomu říká: "Nešlo nám o to získat síť. Na začátku jsme chtěli jen trochu podpory pro naši myšlenku".

Sídlo EWS má pochopitelně na střeše fotovoltaický systém a ve sklepě kogenerační jednotku. Foto: EkoWATT

Této myšlence je paní Sladek i celá EWS věrná dodnes: místo elektřiny z jádra nabízet a používat elektřinu z obnovitelných zdrojů. Kvůli tomu EWS na úkor svých zisků podporuje nové zdroje, primárně ovšem v samotném Schönau. Místním provozovatelům obnovitelných zdrojů platí k běžné ceně elektřiny ještě speciální příplatek 0,06 EUR/kWh (příplatek na podporu obnovitelných zdrojů dostává výrobce ze speciálního fondu, do něhož jdou platby od spotřebitelů - obdobný systém jako v ČR). To se projevuje i tím, že v Schönau má fotovoltaický systém na střeše kdekdo. Pro odběratele rovněž zavedli tarif s nízkými stálými platbami, ale vyšší cenou za kWh, což spotřebitele motivuje k úsporám. Přesto lidé v Schönau platí za elektřinu dokonce méně, než je v kraji zvykem.

Nabízet konkurenceschopnou cenu není snadné. Asi třetina ceny elektřiny pro konečného zákazníka připadá na daně a státem stanovené poplatky (včetně příspěvků na podporu obnovitelných zdrojů), další zhruba třetina připadá na distribuční náklady (regulované státem) a teprve poslední třetinu může ovlivnit obchodník tím, jak dobře elektřinu nakoupí a prodá. Systém je tedy obdobný jako u nás, liší se ovšem výše podílů. Zákazníci EWS přesto platí za elektřinu méně, než kdyby odebírali od konkurence. Zákazníky EWS jsou proto i průmyslové podniky (mezi nejvýznamnější patří například čokoládovna Ritter Sport). Tady už nelze očekávat nějaký nadšenecký přístup k fakturám za "zelenou" energii - tady prostě rozhoduje nižší cena.

V počátcích devadesátých let nazývali novináři EWS "energetickým rebelem" a jejich vzdoru vůči energetickým kolosům fandili lidé v celém Německu. Dnes je z rebela zdatný obchodník, ale svoji filosofii nezměnil. Prodejem elektřiny z obnovitelných zdrojů nabízejí alternativu lidem, kteří prostě nechtějí svými účty za elektřinu přispívat na jadernou energetiku. Někteří si pak hrdě na svou popelnici před domem dají samolepku s nápisem "Neprodukujeme atomový odpad - máme rebelský proud ze Schönau".

Popelnice s rebelskou nálepkou. Foto: EkoWATT

Rebelií v Schönau byla i instalace fotovoltaických panelů na střechu protestantského kostela. Památkáři o něčem takovém nechtěli slyšet. Místní lidé si ale uspořádali lidovou slavnost a několik panelů na kostel přece umístili. A pak se ptali: vadí to? Ukázalo se, že moderní technologie na starém kostele vypadá docela dobře. Dnes už je takových kostelů v Německu více.

Kostel, od něhož se fotovoltaické panely šíří jako nákaza. Foto: EkoWATT

Po liberalizaci německého energetického trhu se EWS stala jednou z mnoha společností, která prodává elektřinu konečným spotřebitelům. V Německu je takových asi 900, ale jen čtyři z nich nabízí výhradně elektřinu z obnovitelných zdrojů. EWS začínala s dodávkou pro 2500 obyvatel v Schönau. Dnes má 60 tisíc zákazníků v celém Německu a v roce 2006 prodala 180 GWh elektřiny.

Z místních obnovitelných zdrojů EWS pokryje jen necelých 17 % svého energetického obratu, dalších asi 5 % připadá na drobné kogenerační jednotky. Převážnou část elektřiny EWS nakupuje z norských vodních elektráren, na základě dvoustranných smluv. Vyhne se tak nákupu na energetické burze, kde je elektřina dražší. Od velkých německých výrobců (E.ON, RWE, Watenfall a další) EWS nenakupuje i proto, že jim kromě vodních elektráren patří i jaderné - takže proč je podporovat?

Společnost, která by se cíleně orientovala na obchodování s elektřinou z obnovitelných zdrojů, na českém trhu zatím chybí. Otázkou, zda je u nás pro takovou společnost prostor, se zabývá Trast pro ekonomiku a společnost, který díky grantu Nadace Partnerství zorganizoval i návštěvu českých expertů v Schönau. Jedinou možností pro zájemce o elektřinu z obnovitelných zdrojů tedy zatím zůstává volba "zelené" elektřiny od velkých elektrárenských společností. ČEZ i PRE však nabízí "zelenou" elektřinu o 0,1 Kč/kWh dražší, než je běžná cena. Není divu, že zájemců zatím moc není.


Článek vyšel 12. 10. 2007 v příloze Jek ušetřit za elektřinu Hospodášských novin.

Přidat názor

Diskuse


 

Zaslat odkaz na tuto sekci přátelům...

Zpět Zpět na přední stranu

Doporučujeme
Komerční sdělení
Náš e-shop

Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách

obrázek - Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách Publikace je určena správcům budov a energetických hospodářství v sociálních službách, školách a dalších budovách v majetku obcí. Stručným a jednoduchým způsobem poskytuje návod, jak sledovat a vyhodnocovat spotřeby energií a návody, jak zamezit zbytečným spotřebám a tedy i zbytečným výdajům na energie, kde a jak hledat provozní úspory.

Zobrazit všechny publikace

Nejčtenější
Komerční sdělení

Energetika.cz 2024 © Všechna práva vyhrazena Provozovatelem toho serveru je Ekowatt.

Původní Webdesign & engine navrhl TrPe - Lucifer.czPřestavba a správa LMsoft