Energetika.cz .:. Vše, co chcete vědět o energii, ale bojíte se zeptat...

Mapa portálu RSS Databáze firem Hestia Reklama Provozovatel

Energoblog



Úspory energie u objektů napojených na CZT - proč se nemusí dostavit očekávané úspory nákladů na vytápění?

František Macholda

13.8.2009

V současné době je žhavým tématem zateplování budov. Vhodnou kombinací opatření lze snížit potřebu tepla na vytápění o desítky procent a investoři si slibují, že o stejnou hodnotu klesnou i náklady na vytápění. Často se však dostavuje zklamání, protože poklesu provozních nákladů není dosaženo. Jedním z možných důvodů může být i přehlédnutí drobného administrativního detailu spojeného s účtováním dodávek tepla z CZT.

Dvousložková cena tepla se skládá z ceny za sjednané množství a ceny za odebrané množství. Sjednané množství se stanovuje z doběrového diagramu ukončeného roku buď na dobu určitou nebo na dobu neurčitou. V prvním případě se každý rok v září stanovuje hodnota na příští rok, a to vždy z posledního ukončeného roku (např. na rok 2010 z roku 2008), ve druhém případě zůstává zachována hodnota z doby vzniku smlouvy. Zákazníci jsou o sjednaném množství informováni každoročně v září a mají možnost se k této informaci vyjádřit do 30. 9.

Jednotková cena GJ by se teoreticky dala vypočítat jako prostý součet ceny GJ sjednaného a odebraného. Ve skutečnosti to tak není, protože občas je chladněji a zákazník odebere více tepla, než bylo sjednáno, jindy je tepleji a odebere méně. Sjednané množství zaplatí vždy, průměrná cena tepla se však pohybuje.

Příklad:

Pražská teplárenská, sazba N36, pásmo A. Cena za sjednané množství 168,20 Kč/GJ, za odebrané množství 249,10 Kč/GJ. Prostým součtem lze očekávat výslednou cenu 417,30 Kč/GJ.

Sjednané množství je 1000 GJ.

Pokud zákazník odebere 600 GJ, zaplatí 1000*168,2 + 600*249,10 = 317 660 Kč, přičemž průměrná cena GJ je 529,4 Kč.

Pokud zákazník odebere 1500 GJ, zaplatí 1000*168,2 + 1500*249,10 = 541 850 Kč, přičemž průměrná cena GJ je 361,2 Kč.

Platí to ovšem i obráceně:

Při odběru 1000 GJ a sjednaném množství 1500 GJ zaplatí zákazník 501 400 Kč, při průměrné ceně 501,40 Kč/GJ. Při stejném odběru 1000 GJ a sjednaném množství 900 GJ zaplatí zákazník 400 480 Kč, při průměrné ceně 400,48 Kč/GJ.


Při příliš vysoké hodnotě sjednaného množství tedy doplácí odběratel, při nízké hodnotě dodavatel. Na rozdíl od odběratele si však tuto situaci dodavatelé tepla velmi pečlivě hlídají.

Pokud odběratel provede úsporná opatření, aniž by obratem změnil smlouvu s dodavatelem tepla, je toto uspořádání nejčastějším důvodem zklamání z nízké úspory nákladů na vytápění například po zateplení objektu.

Příklad:

Původní stav: nezateplený objekt, spotřeba 1800 GJ ročně, sjednané množství 1800 GJ ročně, náklady 751 140 Kč.

Stav po zateplení a výměně oken, spotřeba 1100 GJ ročně, sjednané množství nezměněno, náklady 567 770 Kč.

Dosažená úspora energie: 39%

Očekávaná úspora nákladů: 39%, tj. 292 110 Kč.

Dosažená úspora nákladů: 23%, tj. 174 370 Kč.

Výsledný finanční efekt je výrazně menší oproti očekávání investora, a přitom by stačilo jen provést snadný administrativní úkon. Přehlédnutím této "drobnosti" investor přichází o téměř 120 tisíc korun ročně.

Doporučení:

Při investicích do úsporných opatření nelze věnovat pozornost pouze technické stránce řešení, ale je také třeba mít na paměti smluvní souvislosti. Bez změny smlouvy s dodavatelem tepla se finanční úspora nedostaví.

Přidat názor

Diskuse


jana8.10.2009
Jak se mají bránit nájemníci, kteří jsou členi bytového družstva a to se s nimi o cenách jimi odebíraného tepla vůbec nebaví. Dozvíme se cenu až při vyúčtování. A to je pozdě! Údajně měst.tepl. schvaluje ceny městské zastupitelstvo. Ani nájemníci na to nemají žádný vliv. Máme zatepleno, vyregulováno a neušetřili jsme ! Zdražilo se.
Reagovat na příspěvek

RE:

Zafod16.7.2010
Nic nepomůže, nejlepší je sklapnout. Zateplování je podvod ze kterého má zisk akorát ten, kdo vybírá firmy. K úspoře nákladů dojít nikdy nemůže. K čemu zateplovat za milióny stěny, když už ty stávající mají několikanásobně vyšší izolační schopnosti než plastová okna? Akorát tuneláři si "myslí", že 16mm argonu (má asi o 10% lepší izol. vlastnosti než běžný vzduch)mezi skly izoluje více, než 80mm polystyrénu, který je už zabudovaný v panelu.
Reagovat na příspěvek

Zaslat odkaz na tuto sekci přátelům...

Zpět Zpět na přední stranu

Doporučujeme
Komerční sdělení
Náš e-shop

Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách

obrázek - Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách Publikace je určena správcům budov a energetických hospodářství v sociálních službách, školách a dalších budovách v majetku obcí. Stručným a jednoduchým způsobem poskytuje návod, jak sledovat a vyhodnocovat spotřeby energií a návody, jak zamezit zbytečným spotřebám a tedy i zbytečným výdajům na energie, kde a jak hledat provozní úspory.

Zobrazit všechny publikace

Nejčtenější
Komerční sdělení

Energetika.cz 2024 © Všechna práva vyhrazena Provozovatelem toho serveru je Ekowatt.

Původní Webdesign & engine navrhl TrPe - Lucifer.czPřestavba a správa LMsoft