Energetika.cz .:. Vše, co chcete vědět o energii, ale bojíte se zeptat...

Mapa portálu RSS Databáze firem Hestia Reklama Provozovatel

Energoblog



INTERSOLAR 2011 - největší evropský solární veletrh v Mnichově

Ing. Karel Srdečný

20.6.2011

Intersolar 2011  - největší evropský solární veletrh v Mnichově.

Solární termické systémy moc vidět nebyly, zabíraly sotva desetinu výstavní plochy. Vystavovaly zejména asijské firmy, a to nejrůznější typy trubkových vakuových kolektorů. Možná, že u plochých kolektorů se už nedají očekávat žádné převratné změny, které by stály za vystavování.  Byly k vidění různé koncentrátory. Žlabové koncentrátory na šikmé střeše vypadaly bizarně i na výstavě, co teprve na skutečném domě.


Drtivou většinu výstavy zabírala fotovoltaika. I zde dominovali asijští vystavovatelé. Stovky výrobců nabízely velmi podobné panely. V takto široké nabídce bylo možno najít i panely, které splňují požadavek minimální účinnosti podle vyhlášky č. 349/2010 Sb. Ta vyžaduje pro polykrystalické články min. 16% pro  monokrystalické min. 18%.

Zajímavým trendem je nabídka průsvitné nebo průhledné fotovoltaiky. Šlo jednak o panely s běžnými krystalickými články, ovšem umístěné na skle a s většími rozestupy. Velký výběr je mezi panely s amorfním křemíkem nanášeným na skle. Různými rastry lze dosáhnout průsvitnosti i průhlednosti. Zajímavá je pak aplikace průsvitné fotovoltaiky jako zastřešení skleníků – difuzní záření některým rostlinám stačí a přímé záření přeměněné na elektřinu skleník tolik nepřehřívá. Nabízí se i velkoformátové panely, které se mohou využít v architektuře.


Světový rozsah výstavy potvrzovala i poměrně široká nabídka trackerů. Zatímco v podmínkách střední Evropy se trackery moc nevyplatí, v jižnějších zemích s velkým množstvím přímého slunečního záření má natáčení za Sluncem opodstatnění.

Nejvíce mne zaujala nabídka nejrůznějších zařízení na čištění panelů. Od smetáků na dlouhé tyči po roboty na pásovém podvozku, s rotačním kartáčem na hydraulickém  rameni. K dalším podpůrným službám patří i nabídka monitoringu a měření fotovoltaických elektráren. Nepřehlédnutelná byla i nabídka různých elektromobilů, skůtrů, bicyklů a jiných vozidel, spolu s dobíjecím zařízením – pochopitelně solárním.

 


Výčet zajímavostí by mohl pokračovat, nabídka byla opravdu široká. Letošní Intersolar rozhodně potvrdil, že solární energetika je byznys s budoucností.

Přidat názor

Diskuse


 

Zaslat odkaz na tuto sekci přátelům...

Zpět Zpět na přední stranu

Doporučujeme
Komerční sdělení
Náš e-shop

Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách

obrázek - Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách Publikace je určena správcům budov a energetických hospodářství v sociálních službách, školách a dalších budovách v majetku obcí. Stručným a jednoduchým způsobem poskytuje návod, jak sledovat a vyhodnocovat spotřeby energií a návody, jak zamezit zbytečným spotřebám a tedy i zbytečným výdajům na energie, kde a jak hledat provozní úspory.

Zobrazit všechny publikace

Nejčtenější
Komerční sdělení

Energetika.cz 2024 © Všechna práva vyhrazena Provozovatelem toho serveru je Ekowatt.

Původní Webdesign & engine navrhl TrPe - Lucifer.czPřestavba a správa LMsoft