Energetika.cz .:. Vše, co chcete vědět o energii, ale bojíte se zeptat...

Mapa portálu RSS Databáze firem Hestia Reklama Provozovatel

Energoblog



Energetický zákon lépe chrání zákazníky

Tisková zpráva MPO - Mgr. Pavel Vlček

20.8.2011

Víc práv zákazníkům energetických společností ale také větší bezpečnost a stabilitu dodávek elektřiny nebo plynu zajišťuje nový energetický zákon, který nabyl účinnosti 18. srpna tohoto roku. Dodavatelům energií například zákon přímo nařizuje přesně své zákazníky seznámit s konečnou cenou nebo stanovuje právo zákazníka na výběr způsobu platby za elektřinu nebo plyn. Kromě toho zákon podrobněji upravuje dispečerské řízení přenosové soustavy, vymezuje pravomoci Státní energetické inspekce a Energetického regulačního úřadu nebo vyžaduje autorizaci na výstavbu nových zdrojů elektřiny. Novinku připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

"V souladu s evropským právem nový energetický zákon stanovuje povinnost vlastnického oddělení provozovatelů přenosových a přepravních soustav. V České republice volný trh existuje už několik let a zákazníkům přinesl svobodu ve výběru svých dodavatelů energií," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Jen v loňském roce například podle ministra Kocourka využilo možnosti změnit svého dodavatele elektřiny rekordních bezmála 200 000 domácností; nového dodavatele plynu si našlo téměř 85 000 odběratelů.

Energetický zákon také stanovuje povinnost a odpovědnost provozovatele přenosové soustavy zajistit bezpečnost a stabilitu dodávek elektřiny na celém území České republiky. Jedním z nástrojů, které pro to mají k dispozici, je dispečerské řízení. Tomu podléhají jak elektrárny, tak zákazníci z řad velkých odběratelů, přímá vedení elektřiny i provozovatelé distribučních soustav.

"Dispečerské řízení představuje složitý systém řízení energetické soustavy, ve kterém musí panovat neustálá rovnováha mezi výrobou a spotřebou na bezpočtu míst. Novela zákona umožňuje aktivní dispečerské řízení všech prvků připojených do sítě tak, aby bylo možné tuto rovnováhu udržet i v případě nepředvídatelných náhlých extrémních výkyvů," říká ministr Kocourek.

Další novinkou energetického zákona je zavedení autorizace na výstavbu nového zdroje elektrické energie. Tu bude vydávat Ministerstvo průmyslu a obchodu tak, aby výstavba nových elektráren byla v souladu se Státní energetickou koncepcí a také Národním akčním plánem pro obnovitelné zdroje. Kromě toho se bude posuzovat i řada faktorů v závislosti na provozování přenosové nebo distribuční soustavy a další podmínky.

Na dodržování pravidel stanových energetickým zákonem bude podle zásad EU nově dohlížet Energetický regulační úřad. Dosud to přitom měla na starosti Státní energetická inspekce. V její pravomoci od zítřka zůstane kontrola dodržování zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a zákona o hospodaření energií. V praxi to znamená, že Státní energetická inspekce dohlédne například na kvalitu výrobků spojených se spotřebou energie, ovšem problémy spojené třeba s vyúčtováním za plyn nebo elektřinu bude nově řešit Energetický regulační úřad.

Novela energetického zákona do české legislativy zavádí pravidla stanovená ve třetím energetickém balíčku Evropské unie. Cílem postupných změn v regulaci energetiky na celém evropském kontinentu bylo liberalizovat trh, přinést do něj větší transparentnost, silnější konkurenci, zajistit odpovídající ochranu zákazníků a zaručit větší energetickou bezpečnost jednotlivých členských zemí i Evropské unie jako celku.

Přidat názor

Diskuse


Boček Josef27.12.2011
Z profesní znalosti věci zpracovl jsem studii využití dnes ekonomicky nevyuživaného vodního díla obsahu 6,5 mil m3 vody, v dosahu 180 m převýšující lokalitu 12 ha pro horní vodní nádrž obsahu 640 tis m3 vody s H 44 m vhodné pro zřízení přečerpávací vodní elektrárny. Zkoumám co s tím dále udělat. Pro ekonomický propočet společemské prospěšnosti PVE nemohu se dopátrat investičních nákldů technologií, zejména reverzzibilní turbíny o hltnosti 2 x 8,0 m3/s , generátoru, trafa a rozvodny. Náklady stavební části jsou mi známé. Můžete poradit jk dále. Děkuji
Reagovat na příspěvek

Zaslat odkaz na tuto sekci přátelům...

Zpět Zpět na přední stranu

Doporučujeme
Komerční sdělení
Náš e-shop

Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách

obrázek - Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách Publikace je určena správcům budov a energetických hospodářství v sociálních službách, školách a dalších budovách v majetku obcí. Stručným a jednoduchým způsobem poskytuje návod, jak sledovat a vyhodnocovat spotřeby energií a návody, jak zamezit zbytečným spotřebám a tedy i zbytečným výdajům na energie, kde a jak hledat provozní úspory.

Zobrazit všechny publikace

Nejčtenější
Komerční sdělení

Energetika.cz 2024 © Všechna práva vyhrazena Provozovatelem toho serveru je Ekowatt.

Původní Webdesign & engine navrhl TrPe - Lucifer.czPřestavba a správa LMsoft